Siirry sisältöön

Demos Now -työryhmä palkittiin kansainvälisessä kaupunkivisio-kilpailussa

joulukuu 14, 2007

Demos Helsinki-ajatushautomon ja NOW for Architecture and Urbanism -arkkitehtuuritoimiston yhteistyöstä muodostunut Demos Now voitti Greater Helsinki Vision 2050-kaupunkisuunnittelukilpailun toisen sijan. Kansainvälinen kilpailu etsi parhaita ideoita Suur-Helsingin maankäytön ja aluesuunnittelun tulevaisuudesta.

 

towards_city.jpg

Kilpailun tarkoituksena oli löytää ratkaisuja Suur-Helsingin alueen aseman sekä kilpailukyvyn kehittämiseksi. Demos Now-työryhmän toiselle sijalle tulleessa Towards City 2.0-ehdotuksessa (PDF) kaupunkisuunnittelun keskiöön nostettiin kaupungin asukkaat.

– Ehdotus lähtee ajatuksesta, että kaupunkia ei rakenneta ihmismassalle vaan ihmiset itse päättävät minkälaisessa kaupungissa asuvat, Demos Now-ryhmän tutkija Roope Mokka kertoo.

Demos Now-suunnitteluryhmä ehdottaa palkitussa työssään kaupunkilaisten muuttamista kulutusvoimasta tuotantovoimaksi.

– Pääkaupunkiseutu on Euroopan väljimmin rakennettuja metropolialueita ja tämä aiheuttaa meille valtavia tulevaisuuden haasteita ikääntymisen, ilmastomuutoksen ja ihmisten eriytyvien tarpeiden kautta. Ihmiset on voimautettava toimijoiksi ja houkuteltava takaisin tiiviiseen kaupunkiin. Towards City 2.0 tarjoaa välineitä, joilla asukkaiden resurssit saadaan helposti käyttöön niin, että lopputuloksena syntyy parempaa ja mielenkiintoisempaa kaupunkia, sanoo arkkitehti Tuomas Toivonen.

Työryhmä keskittyi kilpailutyössään kuvaamaan kuinka tulevaisuuden yhteisöjä ja yhteiskuntaa kehitetään.

-Edustuksellinen demokratia ja sen suunnittelu- ja päätöksentekoprosessit otetaan annettuina. Meidän oivalluksemme on, että näiden prosessien radikaali kehittäminen ja avaaminen on välttämätöntä kukoistavan kulttuurin luomiseksi, kuvailee tutkija Aleksi Neuvonen.

Demos Now-ryhmän jäsenen Hans Parkin mielestä kaupunkien rooli Suomen kehityksessä korostuu tulevina vuosikymmeninä.

– Kaupunkien kehittäminen on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi väline osallisuutta luovan yhteiskunnan ja sen yhteisöjen luomisessa. Tämä kilpailu ja sen tulokset ovat siitä vahva osoitus. Taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamisen lisäksi kaupunkirakenteen kehittäminen on väline koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämiseen. Tämä haaste koskee Suomen ohella myös nopeasti kaupungistuvaa maailmaa, jota voimme tukea edistämällä laaja-alaista yhdyskuntasuunnittelua.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. joulukuu 16, 2007 8:44 pm

    Onneksi olkoon Demos Helsingille ja NOW for Architecture and Urbanism -arkkitehtuuritoimistolle toisesta sijasta! Hienoa nähdä, että Helsinkiä ajatellaan kaupunkina ja tulevaisuuden asuinympäristönä.

    Food for another Helsinki thought >

    http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/104

    ville

Trackbacks

  1. Ihmisten rakentama kaupunki: City 2.0 « Yhteiskunta 2.0

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: