Siirry sisältöön

Maailman ensimmäinen wikipuolue? Suomeen?

Tou 15, 2007

Olli Sirén kirjoitti viime perjantain Helsingin Sanomissa demokratian kehittämisestä puoluetasolla.

Kirjoituksemme wikidemokratiasta on innoittanut monia miettimään mitä olisi suora osallistuminen päätöksentekoon, hieman samalla tavoin kuin Wikipediassa osallistutaan suoraan tietosanakirjan tuotantoon. Tässä ote Sirénin mielipidekirjoituksesta:

Puolueohjelma netissä yhteisesti keskustellen
Aika on kypsä uudistaa poliittista päätöksentekojärjestelmää. Valitusvirret julistavat demokratian kaventumista ja äänestysprosenttien laskua todellisen vallan piiloutuessa byrokraattisiin hallintoelimiin ja globalisaation kurimuksiin.

Nyt on tartuttava reippaasti toimeen ja ideoitava mahdollisia vaihtoehtoja. Minun panokseni tässä tilanteessa on puheenvuoro wikipuolueen perustamisen välttämättömyydestä.

Moni varmasti tuntee wikipedian, internetissä toimivan tietosanakirjan, jossa tieto luodaan yhteisöllisesti niin, että kuka tahansa voi osallistua tiedon luomiseen. Tällä toimintatavalla, jota myös wikiksi kutsutaan, on luotu maailman suurin tietosanakirja, jota voi käyttää ja muokata vapaasti.

Sen sisältämien artikkeleiden monipuolisuus on jotain tavattoman hämmentävää. Kyseessä on vallankumouksellinen tapa toimia.

Mielestäni tätä toimintatapaa on nyt sovellettava poliittiseen päätöksentekoon.

Perustetaanpa puolue, jonka ohjelma, kannanotot ja päätökset muodostetaan yhteisöllisesti samantapaisella internetsivustolla.

Kaikilla kansalaisilla on yhtäläinen oikeus vastaanottaa ja lähettää informaatiota sekä osallistua sivustolla tapahtuvaan keskusteluun. Tässä keskustelussa kaikki ovat tasavertaisia. Jokainen voi esitellä puolueen sivustolla tärkeinä pitämiään asioita.


Wikipedian menestys on osoittanut, että internet mahdollistaa näiden ajatusten toimimisen käytännössä. Mitä enemmän kansalaisia wikipuolueen sivuilla keskustelee, sitä paremmin se heijastaa kansan mielipidettä ja toimii todellisena demokratian työkaluna.

Pelkästään olemassaolollaan wikipuolue asettaisi perinteisesti toimiville puolueille valtavia muutospaineita. Tämän puolueen perustamiseen tarvitaan vain yhdistyksen järjestäytyminen, internetpalvelin, internetosoite ja ilmainen wiki-ohjelma.
Parhaat ideat eivät tarvitse valtavaa koneistoa toteutuakseen. Tämä on yksi niistä.

Uskomme, että wikipuolueesta tulee vihreään liikkeeseen verrattavissa oleva uusi poliittinen liike. Eli vaikkei siitä tulisi maailman suurinta puoluetta, haastaa se kaikki muut puolueet ottamaan demokratian vakavissaan, ei vain tapana voittaa valtaa.

Mainokset
5 kommenttia leave one →
 1. Tou 16, 2007 10:08 pm

  Yhteisesti ja vapaasti kirjoitettavista jutuista puheenollen, http://www.citizensconstitution.org/ Sivu aukeaa noin heinäkuussa, testikäyttöön yhteisölle joka alkaa koota Euroopan Unionin ”lakikirjaa”. Avainsanat online-keskustelu ja e-demokratia. Bookmark…

 2. Tou 22, 2007 1:33 pm

  Selkeästi hyvä idea, mutta ontuu ainakin seuraavassa:

  Kaikilla kansalaisilla on yhtäläinen oikeus vastaanottaa ja lähettää informaatiota sekä osallistua sivustolla tapahtuvaan keskusteluun. Tässä keskustelussa kaikki ovat tasavertaisia. Jokainen voi esitellä puolueen sivustolla tärkeinä pitämiään asioita.

  Tunnetusti Wikipedian menestys perustuu paitsi laajaan ja kynnyksettömään osallistumiseen, myöskin sen suoranaisena osana nimenomaan sisäiseen kontrolliin, jossa editointivaltaa omaavat henkilöt huolehtivat vapaaehtoisesti kaikkien muiden tuottaman sisällön laadukkuudesta ja mm. puuttuvat häiriköintiin. Erityisesti politiikan kyseessä ollen tällainen ominaisuus on luullakseni välttämätön, joten pyydän kirjoittajia ideoimaan, miten asia parhaiten järjestyy aidon demokratian hengessä.

 3. Timo Santala permalink
  kesäkuu 5, 2007 8:11 pm

  Eräs idea mikä meillä oli editointivaltaan, joka toki kontrolloi paljon wikin sisältöä oli, että wikipuolueessa äänestettäisiin jatkuvasti aiheesta kuin aiheesta avoimin nettiäänestyksin. Näin tilanteissa, joissa vastakkaiset mielipiteet riitelevät keskenään, päästäisiin puolueen kantaan, joka myös näkyisi wikissä. uusia äänestyksiä järjestettäisiin tasaisin väliajoin, jolloin puolueen kanta säilyisi avoimena. Myös moderaattoreista joilla on suurempi editointivalta äänestettäisiin avoimesti, jolloin wikipuoleen toimintaan osallistuva yhteisö pääsisi demokraattisesti päättämään siitä kuka valtaa käsittelee. Näin myös sitten kun wikipuolueen edustajia olisi perinteisen politiikan kentällä, esim eduskuntavaaleissa. Yhteisö päättää äänestämällä ehdokkaan, jota sitovat yhteisön kannat.

 4. kake permalink
  kesäkuu 10, 2007 8:08 pm

  http://www.wikipuolue.fi

 5. P.A. permalink
  joulukuu 7, 2007 12:35 pm

  Ei wikipuolue voi noin toimia!

  Wiki toimii koska faktat ovat faktoja. Päätöksenteossa ei ole yhtä totuutta. Parhaista parhaan ehdotuksen valitseminen netissä äänestämällä voisi toimia, mutta kompromissin vääntäminen ehdotuksesta kuin ehdotuksesta ei toimi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: