Siirry sisältöön

Youtube ennakkosensuuriin Suomessa?

maaliskuu 21, 2007

Kun avoin ja suljettu törmäävät syntyy… huumoria. Sitä on ainakin Valtion elokuvatarkastomon päätös ottaa myös internet-sisältö saman lain piiriin, jossa DVD:t ja elokuvat nyt ovat:


Internetin tilausohjelmapalveluissa noudatettava kuvaohjelmalain määräyksiä

Kuvaohjelmien jakelutekniikka on kehittynyt. Kuvaohjelmien perinteisten esittämis- ja levittämistapojen (tarjoaminen yleisölle ostettavaksi, vuokrattavaksi, lainattavaksi tai muulla tavalla luovutettavaksi tallenteina tai elokuvateattereissa) lisäksi ohjelmia voidaan nykyään pitää televerkon (mm. Internet) välityksellä yleisön saatavilla niin sanottuna tilausohjelmapalveluna. Tilausohjelmapalvelun kautta tarjoamisessa kuten ei muussakaan esittämisessä ja levittämisessä ole olennaista se peritäänkö kuvaohjelmasta maksu vai ei. Kuvaohjelman haitallisuus ei ole riippuvainen ohjelman maksullisuudesta.

Mitä on tilausohjelmapalvelu (Video-on-Demand)

Tilausohjelmapalvelulla tarkoitetaan kuvaohjelman ja sen ohjelmasisällön pitämistä televerkon välityksellä yleisön saatavilla.

Tilausohjelmapalvelussa ei ole kysymys tallennemuotoisen esineen hallinnan pysyvästä tai määräaikaisesta luovuttamisesta, vaan kuvatallenteen ohjelmasisällön pitämisestä yleisön saatavilla siten, että ohjelmasisältö voidaan televerkon välityksellä siirtää yksittäisen tilaajan vastaanotettavaksi. Kuvaohjelmasta voi tilausohjelmapalvelun kautta hankittuna jäädä kopio tilaajalle määräajaksi tai pysyvästi tai kuvaohjelma voidaan lähettää tilaajalle streaming -tekniikalla, jolloin kopiota ei jää.

Toinen mahdollisuus tulkita tämä avoimen ja suljetun törmäys on nähdä se osana hallituksen työllisyysohjelmaa.

Kaikkien esimerkiksi Youtubessa olevien videoiden katsomiseen menee arviolta enemmän aikaa kuin Suomessa on ”työpulaa”. Eli näin saadaan kertaheitolla työllistettyä pitkäaikaistyöttömät. He voivat kotinsa rauhassa katsella youtubea ja muita streaming-saitteja ja päätellä onko heidän näkemänsä materiaali sopivaa saiteille, joilla voi käydä myös alle 18-vuotiaat.

(Kiitos vinkistä Markus / Julkinen tila)

Mainokset
10 kommenttia leave one →
 1. maaliskuu 21, 2007 2:48 pm

  Tuossa päätöksessä ilmoitusvelvollisuus tarkastettavasta kuvamateriaalista on pantu palvelun tarjoajalle. Onneksi YouTube sijaitsee Suomen tuomiovallan ulkopuolella eivätkä sitä heilauta Suomen laki tai viranomaispäätökset.

  Sen sijaan kansalainen, joka lataa videon omalle Suomessa sijaitsevalle serverilleen, on velvollinen tekemään tarkastusilmoituksen ja maksamaan tarkastusmaksun, jos kyseessä ei ole joku päätöksessä mainituista teemoista, jotka on sensuurista vapautettu, esimerkiksi musiikkiesitykset, markkinointi, uutisaineisto, urheilu jne. Onneksi minun virtuaaliserverini sijaitsee Virossa. 😉

  Onhan tämä taas yksi esimerkki siitä, että lainsäädäntö ei ole ajantasalla. Sensorit pyrkivät soveltamaan aikansa elänyttä lakia ympäristössä, jossa se ei toimi. Kellekään ei tule mieleen miettiä, voisiko kuvamateriaalin suhteen menetellä samoin kuin puhutun ja kirjoitetun mielipiteen. Tai sitten onkin mietitty ja aiotaan ryhtyä sensuroimaan niitäkin.

 2. maaliskuu 21, 2007 3:52 pm

  Kiinnostava asia tosiaan. Mainio on myös lista kuvaohjelmista, jotka on vapautettu ennakkotarkastuksesta: esimerkiksi nettivideot, joissa käsitellään matkailua, ympäristöä tai niihin verrattavia aiheita, ovat ok. Matkailuun ja ympäristöön voitaneen verrata aika monia aiheita jois oikein tiukille menee…?

 3. maaliskuu 23, 2007 1:46 pm

  Tarkennus: Suomessa ei ole ehdotonta ennakkosensuuria. Vain ne elokuvat tarkistetaan, joille maahantuoja haluaa alle 18-vuoden ikäraja. YouTube ei Suomen lain mukaan ”ole Suomessa”.

 4. maaliskuu 26, 2007 8:01 am

  Hmm, olisiko indie elokuvia suomessa laitonta jakaa netissä alle 18vuotiaille jos niitä ei ole tarkistettu? Ainakin Star Wreck – the Pirkinningin alkuperäinen DVD release oli K18 siksi, että tarkastus olisi maksanut eikä sitä katsottu tarpeelliseksi tehdä. Nettiversio puolestaan oli kaikkien ladattavissa.

 5. huhtikuu 2, 2007 2:36 pm

  Teimme mekin lopulta pienen, ehkä hivenen kurttuotsaisen analyysin aiheesta: http://julkinentila.wordpress.com/2007/04/02/kulissien-takaa-riman-alle/

  Sananvapaus vs. opetusministeriö, round 2: 0-2. Tämä on jo toinen kerta reilun vuoden sisään, kun paikka osoittaa halveksuntansa kansalaistensa ilmaisunvapautta kohtaan.

 6. hCloppi permalink
  Tou 11, 2008 3:34 pm

  Itse en ole koskaan ymmärtänyt näitä lapselle vaarallisia juttuja. kun olin 6.v ja näin ensimmäisen kerran rambo 1 ja ei se minua hetkauttanut!!! tai en ainakaan mitään traumoja saanut.. eikä kyllä tuosta pornostakaan ole mitään traumoi tullu.???. mutta kui / miksi hallitus nyt vasta tuommoisen repäisee??? eikö meidän lapsuus mitään merkinnyt vallanpitäjille silloin???

 7. Tou 13, 2008 6:29 am

  annetaan lasten vaan kattoa leffoja jne. eihän sitä itää haitaaa oo ainakaa mun lapselle ei oo ollu..

 8. Tou 13, 2008 6:30 am

  emt

Trackbacks

 1. ruoto blog » Blog Archive » Valtio sensuroi YouTubea?
 2. Kulissien takaa riman alle? « Julkinen tila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: