Siirry sisältöön

Älä tee töitä, älä äänestä! Eroa ammattiliittosta ja perheestäsi!

maaliskuu 12, 2007

Otsikko on kuvitteellisen ehdokkaan, Belze Buupin (Sit.), vaali-slogan. Tutkijat valittavat usein, että ehdokkaat eivät eroa toisistaan kuin tyyliltään. Belze Buup on vain tätä kirjoitusta varten luotu politiikan anti-kristus: hän vastustaa sitä mitä muut ehdokkaat pitävät yhteisenä hyvänä.

Yhteisöllinen tuotanto on muuttanut käsitystämme siitä minkälaiset ihmiset ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia. Perinteisesti yhteiskunnallinen toiminta on merkinnyt meille veroja, äänestäminen, työtä, perheestä huolenpitoa sekä lainkuuliaisuutta. Toisin sanoen osallistuminen yhteiseen hyvään on ollut vahvasti institutionalisoitu, olemme toisin sanoen ulkoistaneet yhteisen hyvän. SDP:n sanoin: Me pidämme ääntä puolestasi.

me pidämme ääntä puolestasi

Kun Demos Helsinki on kiertänyt esitelmöimässä Yksilön ääni -tutkimuksesta (Lataa raportti pdf-muodossa) muutamat päätöksentekijät ovat olleet huolissaan siitä, miten itseohjautuvien yhteisöjen ajalla voidaan taata tasa-arvon toteutuminen.

Heidän huolensa on ymmärrettävä: jos valtaa annetaan yksilöille ja heidän itse valitsemmillensa ja muodostamille yhteisölle, ei voida olla varmoja, että kaikki pääsevät tasa-arvoisesti mukaan.

Mutta niin on myös meidän huolemme: Nykyisiin instituutioihin pääse yhä harvempi mukaan. Vakituinen työpaikka on harvinaisuus (kohta alle 50% väestöstä), ydinperhe-malli häviää kovaa vauhtia (Helsingissä jo alle 50%), edustuksellisen demokratian rituaaleihin ottaa osaa aina vähenevä määrä ihmisiä (2003 eduskuntavaaleissa 66.7%) (listaa voi jatkaa puolueiden ja ammattijärjestöjen aktiivi-jäseniin, julkisen terveydenhoidomn piirissä oleviin tai vaikka urheiluseura-aktiiveihin).

Perinteinen ja ”mittareissa näkyvä” yhteisöllisyys on laskussa ja yhä poliitiikkamme puhuu vain ja yksinomaan siitä, puoluerajoista riippumatta. Ratkaisuiksi yhteiskunnallisiin ongelmiin väläytellään milloin työtä, milloin perhettä, milloin peruspalveluita ja milloin rohkeampia tulonsiirtoja köyhimmälle viidelle prosentille ja milloin verhelpotuksia jollkein toiselle ryhmälle. Kaikki näistä ovat varmasti tärkeitä asioita, mutta on massayhteiskunnan ajan poliittiikka uskoa siihen, että näistä löytyisi jokin poliittinen suunta yhteiskunnan kehittämiselle.

Samaan aikaan toisaalla: Uudenlainen yhteisöllisyys, esimerkiksi internetin ”social networking” -ilmiö on aktivoinut uudenlaisia ihmisiä, kenties juuri heitä, jotka eivät enää tunne perinteisiä yhteisiä instituutioita omikseen. Tästä ”digitaali-ajan demokratiasta” puhui juuri brittikonservatiivi(!)-poliitikko George Osborne Royal Society for the Artsissa:

”There are some who say that blogs and on-line petitions merely give a platform to the angry activist. Here, I disagree with you.

Of course it provides another channel for the activist, shrill-voiced or otherwise. But it’s also opening up politics to people who would never ordinarily engage with politicians or mainstream political parties.

Look at what happened in Los Angeles last year.

500,000 people took part in a march to complain about the treatment of illegal immigrants.

It was one of the biggest marches ever in American history, and it was organised through online social networking sites, rather than by trade unions or pressure groups.

So the marchers weren’t the usual hardened political activists – they were mostly non-voters, students and immigrants.

Exactly the type of people that conventional politics usually fails to reach.

Poliitikoksi analyysi on terävää, milloin Suomeen saadaan vastaavaa? Koko puhe ”Recasting the political settlement for the digital age” kannatta lukea täältä.

Belze Buupin kampanja loppuu tähän riviin.

 

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: