Siirry sisältöön

Terveisiä Lontoosta: linkkejä yhteiskuntaan

marraskuu 29, 2006

Teoksessamme Yksilön ääni: Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla luettelemiimme hyvinvointivaltion muutospaineisiin vastaamisesta on paljon esimerkkejä maailmalta. Esimerkiksi seuduilta, joilla syrjäytyneisyys periytyy ja on periytynyt kauan. Sukupolvet eivät ole enää olleet tekemisissä virallisen talouden tai valtion kanssa. Äärimmäinen diversiteetti vallitsee: yhteisöt ovat pieniä taskuja, joilla ei ole juuri kontakteja ympäröivään maailmaan.

Kuvaus vastaa hyvin Newhamia. Tällä Itä-Lontoon köyhimmällä alueella toimii Community Links -järjestö. Vaikka anglosaksisen maailman suurkaupungin slummi on äärimmäinen dystopia suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, voi siitä oppia kuinka jalkauttaa julkiset palvelut osaksi yhteiskuntaa, omaehtoisen toiminnan perustaksi.
Itä-Lontoo on ollut ghettoa satoja vuosia, oikeastaan koko Lontoon historian. Alueella puhutaan sataa kieltä ja monet kuulevat ensimmäsitä kertaa englantia passintarkastuksessa, muuttaessaan Iso-Britanniaan. Alueella asuu 35 000 ihmistä, joista neljäsosa elättää itsensä harmaan ja mustan talouden piirissä. Vaikka alue ei ole laaja, on Community Linksillä 60 toimipistettä. Se kertoo erityisesti siitä, kuinka paikalllisia ihmisten yhteisöt ovat.

Kuitenkaan edes kuusikymmentä tilaa ei riitä. Community Links jalkauttaa vastuuta kaduille. Se etsii yhteisöjen avainhenkilöitä, joita koulutetaan. Yksi täky on esimerkiksi ehdottaa jalkapallo-otteluiden organisoimista ja tarjota porukalle pelipaidat. Hyvinkin pian Community Links pyrkii rekrytoimaan yhteisöjen jäseniä vapaaehtois- tai palkkatyöhön, Järjestö pyrkii maksamaan palkkaa kehityskelpoisille ”community leadereille”. He toimivat myös yhteisöissään esimerkkeinä siitä, että laillinen palkkatyö on todellinen mahdollisuus, ei vain kaukainen tarina jostain vieraasta maailmankolkasta. Näin he levittävät tietoa siitä, mitä virallisella yhteiskunnalla voisi olla tarjottavanaan. Tästä syntyy linkki marginaalissa olevan yhteisön ja virallisen yhteiskunnan välille.
Näin toimii verkostoitunut, diverssi ja innovatiivinen yhteiskunta.

Aaron Barbour (oik.) rakentaa linkkejä atomisten yhteisöjen välille. Commonity Linksin toimisto sijaitsee entisessä kaupungintalossa.

Ei kuitenkaan ole vaikeaa saada yhteyttä diverssiin yhteiskuntaa, Communitu Links väittää. Ihmisten koskettaminen on helppoa. Voit olla köyhä, mutta siltä sinulla on jotain verkostoja, eli ihmisiä, joita tapaat. Edes Itä-Lontoon äärimmäisen diverssissä yhteiskunnassa ei ole hankalaa koskettaa kaikkia. Vain virallisen yhteiskunnan on. Ja etenkin toisin päin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: